Rodinná ovčí farma

Troskovice - Tachov 11, 512 63 Rovensko pod Troskami

Recepty

Azerbajdžánské Kutaby

Ingredience :

  • 200g libového jehněčího nebo skopového ( lze i hovězí )
  • 1 středně velká cibule
  • 30 ml – šťávy z granátového jablka
  • Sůl dle chuti – špetka
  • Pepř mletý dle chuti – špetka
  • Medvědí česnek čerstvý nebo sušený – hrstka
  • Máslo
  • sumach

Maso umeleme s cibulí. Do mletého masa přidáme sůl, mletý pepř, medvědí česnek a šťávu z granátového jablka. Vše důkladně promícháme a dáme odpočinout do chladu.

Těsto :

  • Pšeničná hladká mouka – 400g
  • Smetanový 10 % jogurt – 200g
  • Špetka soli

Těsto vypracujeme tak, že v zadělávací míse smícháme hladkou mouku s jogurtem a špetkou soli. Následně dáme těsto rovněž odpočinout do chladu na cca hodinu.

Následně na vále, který posypeme lehce moukou, vyválíme z těsta placky tloušťky cca 1-2 mm. Z nich vykrájíme kolečka o velikosti dezertního talířku. Do koleček těsta dáme masovou náplň a vytvoříme jakési masové kapsičky ve tvaru půlměsíce. Následně pomalu opečeme na pánvi na rozpáleném másle. Vše dle chuti posypeme sumachem.


Studená jogurtová omáčka k jehněčímu masu

Ingredience :

  • 1 velký 10% smetanový jogurt
  • 1 velká salátová okurka bez jader, nadrobno nakrájená nebo nastrouhaná
  • 1 lžíce čerstvé nebo sušené máty
  • 2 lžíce nasekaných ořechů ( třeba směs lískových a vlašských ořechů )
  • Hrst rozinek sultánek ( mohou se pokrájet na menší kousky )
  • 1 lžíce malé strouhané cibule ( vymačkáme šťávu )
  • Půl lžičky čerstvého rozdrceného česneku
  • Sůl a pepř na dochucení
  • 1 lžíce sušených růžových květů 

Všechny ingredience dobře promícháme a dáme na dvě hodiny vychladit před podáváním.


 Jehněčí po mongolsku

Ingredience :

  • 500g libového jehněčího nejlépe vykostěný hřbet nebo vykostěné kotlety
  • 2 zelené papriky zbavené jádřinců a jader
  • 1 středně velká cibule
  • 3 lžičky arašídového oleje ( lze použít i sezamový ); v Čechách můžeme i máslo
  • 2 drcené stroužky čerstvého česneku; lze i nakrájet na plátky
  • 1 polévková lžíce mletého nebo lépe čerstvého zázvoru
  • Sůl dle chuti
  • Mletý pepř dle chuti
  • Čínské koření 5 vůní ( skořice, badyán, fenykl, nové koření, hřebíček )
  • 2 polévkové lžíce rýžového octa ( může být i vinný )
  • 1 polévkou hoi sin omáčky ( čínská barbecue omáčka )
  • 3 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 2 čajové lžíce sladké chilli omáčky
  • 1 lžička hnědého cukru nebo lze nahradit portským vínem 19% alkoholu ( cca 1 dcl )
  • Sezamová semínka 

V případě, že se bude připravovat menší množství, tak ostatní ingredience rovněž snížit v adekvátním poměru k masu.

Libové jehněčí nejlépe z vykostěného hřbetu nakrájíme na plátky o tloušťce cca 0,5 – 1 cm a odložíme na pracovní kuchyňské desce. Následně zbavíme jádřinců dvě středně velké zelené papriky a nakrájíme je rovněž na plátky ( kousky ).

Pak vezmeme velkou pánev, nalijeme arašídový olej, rozpálíme ho a dáme na něj smažit pokrájenou papriku a oloupanou a pokrájenou cibuli. Následně připadáme drcený čerstvý česnek a 1 polévkovou lžíci strouhaného čerstvého zázvoru. Necháme mírně osmahnout, promícháme vařečkou. Do pánve na zeleninu dále přidáme nařezané plátky jehněčího masa. Osolíme, opepříme dle chuti. Zvolna pečeme ( dusíme ) nejprve bez a pak následně pod pokličkou na střední teplotě, tak aby maso a zelenina pustily šťávu. Do smažící se směsi zeleniny a masa přidáme půl čajové lžičky čínského koření pěti vůní, dále 2 polévkové lžíce rýžového octa, jednu polévkovou lžíci hoi sin omáčky a tři polévkové lžíce sójové omáčky. Vše pečlivě promícháme a smažíme dál v pánvi. Po cca 3-5 minutách pečení v pánvi přidáme 2 čajové lžíce sladké chilli omáčky a nakonec jednu malou lžičku hnědého cukru. Když je maso měkké, servírujeme na čistý předehřátý talíř a posypeme sezamovými semínky, která je třeba trochu upražit.

 

detailně

Novinky

Klobásy Merguez jsou v současné době velice oblíbené, my jsme vyzkoušeli originální Tuniský recept, který nemá konkurenci ve vyváženosti chuti a vůně. Tento recept jsme postupem času pečlivě doladili k dokonalosti. Klobásy se rozplývají na jazyku a pro gurmány jsou doslova zážitkem. Do našich klobás dáváme vyvážený poměr jehněčího, kůzlečího a hovězího masa, bylin a koření (česnek, máta, petržel, římský kmín, pískavice...aj ) klobásy jsou lahodné na grilu nebo jen tak opečené na pánvi.


 

Kontakt
Rodinná ovčí farma
Milan Ciler
Troskovice - Tachov 11, 512 63 Rovensko pod Troskami
725 625 701, 774 134 881
IČO: 455 227 58
Troskovice

Rodinná ovčí farma - Czech Republic, e-mail: rodinnaovcifarma@seznam.cz | Provozováno CMS / Eshop (c)2018 Czechproduct.cz s.r.o. | podpora | mapa webu